Afbeelding
Foto: Martin Meijerink

De tijd tikt door!

Ochtendmensen staan vroeg op, voelen zich gelijk klaarwakker en gaan direct aan de slag. Wie deze eigenschappen bezit, gaat er op tijd uit en gaat een wandeling maken om in conditie te blijven en neemt daarna een stevig ontbijt. Avondmensen zij nachtbrakers die graag uitgaan naar theater, concerten, filmhuis of kroeg.

Kan men tot beide groepen behoren? Ja, want beide eigenschappen herken ik overduidelijk. De biologische klok is bepalend voor het ritme, aldus de biologen. Of is het gewoon de klok, de klok die te maken heeft met de tijd? De klok wordt bij mij en bij Marcel Groot Rouwen (74) ieder half jaar gecontroleerd, want dan komt Margret Mastenbroek - de praktijkverpleegkundige ouderenzorg - bij ons op bezoek om te controleren op ons medicijngebruik. Het is ook Margret die ons sinds een jaar heeft samengebracht. Ze controleert niet alleen het medicijngebruik, maar weet ook heel slim ouderen met elkaar in contact te brengen. Het resultaat is dat ze ons beide senioren, de een geboren te Deurningen en de ander te Oldenzaal, bij elkaar heeft gebracht. Margret haalt ouderen dus ook uit het isolement.
Geboren in Deurningen, maar al meer dan 50 jaar woonachtig in Oldenzaal met vanuit zijn tuin zicht op het uurwerk van de Plechelmustoren. Marcel Groot Rouwen neemt de tijd, repareert de tijd en past de tijd aan. Niet alleen het uurwerk van de Plechelmus Basiliek heeft zijn aandacht. Marcel Groot Rouwen weet alles van klokken, uurwerken in velerlei soorten hebben zijn aandacht. Het is zijn passie geworden, want zestig jaar lang heeft hij klokken, uurwerken, wekkers, horloges gerepareerd en verzameld. De pendule die hij destijds repareerde voor zijn vader, heeft hem gebracht tot uurwerkhersteller, klokkenmaker, reparateur. Zo repareerde hij voor kasteel Wasserburg in Anholt (Duitsland) meer dan vijftig verschillende soorten klokken. Alles wat maar met klokken te maken heeft, heeft hij zich eigen gemaakt. In zijn privé-bibliotheek heeft hij meer dan 1200 naslagwerken die met vadertje tijd te maken hebben. Marcel is zeer ingenomen met zijn verzameling, maar zou het liefst zien dat zijn klokken, uurwerken, wekkers en naslagwerken in een museum worden ondergebracht. Zijn huis is superbeveiligd om ongewenste gasten buiten de deur te houden.
Galileo heeft de slingerbeweging uitgevonden, maar Christiaan Huygens is met de eer gaan strijken. De tijd tikt door, ook voor Marcel en mij. Inmiddels heeft de koppelaarster Margret bereikt dat Marcel uit zijn isolement is gekomen en nieuwe contacten heeft aangeboord.

We nemen tijd om te werken, tijd om te rusten. Tijd om te leven tijd en om te geven, tijd voor vandaag, tijd voor morgen. Tijd voor bezinning en overdenking. Tijd voor vergeving, bemoediging, aanvaarding en omarming. Tijd: een hele tijd op de eeuwigheid. Wie meer wil weten over de uurwerken van Marcel neemt contact op met het Hart voor Senioren (waar ook de tijd doortikt!).

Foto en tekst: Martin Meijerink