Afbeelding
Foto:

Twee families met liefde voor paarden

Jaren geleden had ik beide vrouwen al eens ontmoet. De één woonde toen in Boekelo en de ander aan de rand van Albergen. Jet en Conny Emondt, twee vrouwen met voorliefde voor de viervoeter het paard.

Jet is met haar man Eric van de kern van Boekelo verhuisd naar het buitengebied van Boekelo en Conny is met haar man René naar het buitengebied van Albergen verhuisd en beiden met succes. Maar wat mij van beiden uit het verleden het meest is bijgebleven is de open en vriendelijke houding waarmee ze je tegemoet treden.

De liefde voor paard en man.
Ja, u leest het goed. Het is geen tikfout, want bij beiden is er een voorliefde voor viervoeters: paarden. Wanneer ik onverwachts bij Jet Bonvani - Emondt in Boekelo voor de poort sta, word ik hartelijk welkom geheten en deze hernieuwde ontmoeting krijgt daarna voor mij een plezierig vervolg. Ik wilde graag wat meer horen en zien hoe het beide zussen is vergaan in de paardensport.
Vader Emondt heeft hen op jeugdige leeftijd, beiden toen nog meisjes, de voorliefde voor het paard en de draf en rensport bijgebracht. Vader Emondt nam ze destijds mee naar Teesinkbos. Maar zie, in het buitengebied van Boekelo is nu Stal Weaver gevestigd. Compleet met oefenbak, stallen en piste. Wanneer ik haar vraag of ze foto's uit haar collectie (ze is een goede amateurfotografe) wil afstaan aan DWF Mediamakers, de uitgever van de Hart van Military krant, is ze direct daartoe bereid. Ze regelt ook dat ik met haar zus Conny in contact kan treden.
Nog diezelfde week rijden we over de zandweg in het buitengebied van Albergen, die ons brengt bij Stal Het Dikkersbos. Ook hier is het één en al vriendelijkheid en persoonlijke aandacht. Vol trots laat Conny Viscaal - Emondt mij de fraaie accommodatie zien die door haar en haar man René Viscaal tot stand zijn gebracht. Een moderne oefenpiste, een moderne binnenbak en buitenbakken vormen een compleet geheel van Stal Dikkersbos.
Merle Tasche en Conor Drain, geen onbekenden in de paardensport, huren bij Stal Dikkersbos stalruimte en tevens rijdt Conor Drain op paarden van stal Dikkersbos. Maar René en Conny waren en zijn ook geen onbekenden in de paardensport. Conny nam in 1980 deel aan de toen nog jonge Military. Deelname was bijna in het water gevallen. Ondanks een blessure aan haar hand, wist ze de kwalificatiewedstrijd foutloos te rijden en was deelname aan de Military Boekelo een feit. Ook een jaar later wilde Conny deelnemen. Doordat haar paard kreupel was, werd dat echter belet.
René maakte in het verleden naam als getalenteerd springruiter. Beiden juist terug van een meerdaags paardenevenement in Engeland. Daar komen de echte paardenliefhebbers, maar liefst 150.000 bezoekers enkel en alleen voor de paardensport. Geen glitter en glamour, maar in spijkerbroek en op gympies, dat is het echte paardenvolk. Daar is het niet zien en gezien worden, anders is het bij ons in het Strodorp Boekelo. Door de jaren heen zijn het de echte paardenliefhebbers die naar het Strodorp zijn blijven komen, maar een groot aantal komt ook voor de sier en het vertier. De passie voor paarden zit erin bij de beide families. De kinderen van Viscaal en Bonvanie zijn ook al zeer begaan met het paard en de paardensport.

De komende dagen tijdens de Military zullen we beide paardenfamilies zeer zeker treffen. Niet voor de glitter en glamour maar voor het paard en de paardensport. Het peerdevolk is in gedachten al onderweg, opweg naar het Strodorp Boekelo.

Martin Meijerink