Afbeelding
Foto: Jet Bonvanie

Ruiter én paard in topvorm voor de Military

BOEKELO - Woensdag is de traditionele veterinaire keuring voor de Military Boekelo-Enschede. Voorafgaand aan de diverse wedstrijden worden de paarden altijd standaard gekeurd op de woensdag. Niet alleen een stukje traditie, maar ook een serieus onderdeel van het dierenwelzijn bij het evenement. Een paard moet immers in topvorm zijn voor de uitdagingen waar ze deze week voor komen te staan.

Het keuren van de paarden gebeurt op twee momenten. Woensdag is de eerste keuring, vooruitlopend op het dressuurprogramma van donderdag en vrijdag. Op de zaterdag wordt de spectaculaire crosscountry verreden, waarna op de zondag opnieuw een veterinaire keuring gehouden zal worden, voorafgaand aan het springparcours. Zo weet men zeker dat een paard na de zware crosscountry nog mee kan doen aan het springparcours.

Weinig spannends
Verreweg de meeste keuringen verlopen zonder spannende constateringen. Zo kwamen vorig jaar alle 77 paarden door de woensdagkeuring. Met de 'fit to compete' beoordeling was hun deelname aan het programma verzekert. Doel van de keuringen bij eventingwedstrijden is om het paard te beschermen tegen onoordeelkundig gebruik en deelname wanneer dit negatieve gevolgen zou hebben voor de gezondheid van het dier. Het oordeel van de wedstrijdarts is hierbij definitief; er is geen protest mogelijk, zo benadrukken ook de instructies voor de veterinaire keuring van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. De deelnemende paarden staan net als andere topatleten onder strikte medische begeleiding. Zo komen tegenwoordig veel minder dingen aan het licht dan vroeger, zoals bijvoorbeeld hartafwijkingen.

Waar let men op?
De keuring bestaat uit diverse onderdelen. Zo worden de paarden in rust bekeken, tijdens het lopen en in korte draf De arts let hierbij op de gehele indruk van het paard; loopt het dier goed, zijn er zichtbare verwondingen, hoe is de staat van de romp, benen, huid, mond en ogen. Aan de hand van de ruiter gaat het paard in draf, om zo de loop te bekijken. Ook de controle op de hartslag (onregelmatigheden en frequentie) en ademhaling (frequentie en type) komen aan bod. Paarden worden bij de eerste keuring goedgekeurd of afgekeurd, bij tweede keuringen kan een paard daarnaast ook herkeurd worden. Bijvoorbeeld om te kijken of een paard goed herstelt nadat er bij de keuring 'iets' aan het licht kwam. Ernstige afwijkingen in hartslag en ademhaling, duidelijke kreupelheid, ziekte, koorts maar ook pijnsymptomen en algemene stijfheid kunnen reden zijn voor afkeuring. Na controle worden de gegevens genoteerd en bevindingen doorgegeven aan de organisatie. Een rapport met uitslagen gaat daarna ook naar de KNHS.