Afbeelding
Foto:

We kunnen niet wachten tot het weer van start gaat

Het werd met de paplepel ingegoten: de liefde voor de paardensport. Op zeer jonge leeftijd gingen Jamie en Joyce Vegter al naar de Military in Boekelo. Joyce: "Volgens mij zat jij nog in de buggy, Jamie, maar dat was geen succes!" Nog steeds wordt er elk jaar weer uitgekeken naar de Military in Boekelo.

De liefde voor de paarden en de paardensport is gebleven. Joyce begon als ruiter in diverse disciplines, maar heeft zich gespecialiseerd in de dressuur. Jamie voelt zich helemaal thuis in de cross en het springen. De passie wordt gebruikt in de sport, maar zeker ook in Stal Driener Broak. Hier zwaaien Joyce en Jamie de scepter. Ze richten paarden af, geven les en bieden onderdak aan paarden.

Selectie
Hoe succesvol een paard is in een bepaalde discipline, begint al bij de keuze van de fokker. Elke fokker heeft zo zijn eigen specialiteit. "Wij kennen een aantal fokkers waar we bij voorkeur onze paarden vandaan halen. Het liefst al als veulen, zodat we alles weten over het paard. De eerste jaren moet het paard opgroeien en door de verzorging leer je het paard al goed kennen. Vanaf een jaar of drie beginnen we dan op speelse wijze met het paard te trainen. Het trainen gebeurt in het tempo dat het paard aangeeft en duurt meerdere jaren." Goede lijn, goede training kan zeer succesvol uitpakken, maar daarbij is de band tussen paard en ruiter ook van groot belang. Een paard kan bij de ene ruiter fantastisch presteren en met een andere ruiter op zijn rug wil het gewoon niet lukken.
Voor de eventingsport moet een paard op drie onderdelen, te weten dressuur, springen en crosscountry, goed zijn. Dit bepaalt al grotendeels van welke foklijn een veulen moet komen. Vervolgens moet op alle drie de onderdelen wordt getraind. Maar wanneer een paard uitblinkt in de dressuur tijdens eventing, wil dat niet zeggen dat tijdens een dressuurwedstrijd ook meegedaan kan worden voor de prijzen. Wat ruiter en paard tijdens een dressuurwedstrijd moeten laten zien is van een veel hoger niveau dan de dressuur die tijdens eventingsport te zien is. Het best is dit vergelijkbaar met het allround schaatsen en bijvoorbeeld de meerkamp in de atletiek. Goed op alle onderdelen in plaatst van uitmuntend op één.

Veranderingen
In de loop der tijd hebben Jamie en Joyce wel de nodige veranderingen gezien bij de Military in Boekelo en bij de paardensport in het algemeen. In de afgelopen jaren is het evenement in Boekelo sterk gegroeid en trekt steeds meer bezoekers. Bezoekers die komen voor de paardensport, maar ook voor het hele gebeuren eromheen. Joyce: "In de vroege ochtend zie je veelal dezelfde mensen, de "échte liefhebber". Later op de dag komen meer mensen die niet alleen voor de sport komen, maar ook voor het lifestyl-gebeuren." Niet alleen is de Military op zich veranderd, maar ook de eventingsport zelf. Er wordt meer gelet op de veiligheid van paard en ruiter. Zo kunnen paarden niet meer blijven hangen achter de balken van een hindernis, omdat deze tegenwoordig uit twee delen bestaan en "breken" bij aanraken. Tegenwoordig zijn het parcours van de cross en het springen ook technischer en meer op controle gericht. Eerder werd er meer op snelheid gereden en waren de hindernissen hoger en breder. Nu wordt de moeilijkheid van het parcours vaak bepaald door de combinaties van verschillende soorten hindernissen, maar dat er nog steeds veel lef nodig is voor de Military Boekelo staat buiten kijf.
In Nederland zijn de eventingsport en de cross groeiende. Jamie: "Er komen steeds meer wedstrijden op zowel basisniveau als bijvoorbeeld twee sterren niveau. Het is echter jammer dat er nog zo weinig media-aandacht is voor de paardensport, terwijl de sport zoveel te bieden heeft. Military Boekelo is bijvoorbeeld heel groot in de wereld van de paardensport, maar op de landelijke televisie wordt er geen aandacht aan besteed."

Vaker gebruiken
Joyce en Jamie zouden graag op het terrein van de Military Boekelo rijden. "Niet direct tijdens de Military, maar het terrein leent zich uitstekend voor andere wedstrijden. Er zijn stallen voor de paarden en de zandbak die er ligt, is ideaal voor een spring- of dressuurwedstrijd", aldus Joyce. "Elke ruiter heeft door het zand dezelfde omstandigheden, ook als de weersomstandigheden anders zijn." "Ook voor een crosscountry de ideale omgeving!", vult Jamie aan.

Afbeelding