Afbeelding
Foto:

'Aan de start voel je het enthousiasme van je paard'

De Military Boekelo staat hoog aangeschreven in de kringen van eventingsport. Een geweldig evenement waar ieder jaar de internationale top elkaar weer ontmoet. Ook voor Erna Bronsvoort, die nationale en internationale wedstrijden in de eventingsport heeft gereden, was dat ooit wel een doel in haar carrière als ruiter.

Erna reed op twee sterren niveau en werkte samen met haar paard Jimmy toe om eens te kunnen deelnemen aan de Military Boekelo. "Zowel paard als ruiter moeten klaar zijn voor een wedstrijd op het niveau van Boekelo. In de voorbereiding moest de route voor mijn Jimmy helaas worden bijgesteld. De gezondheid van het paard gaat tenslotte boven alles".

Samenspel
Erna benadrukt dat eventingsport misschien nog wel meer dan in andere disciplines van de paardensport een heel intens samenspel tussen mens en dier is. "Aan de start van de cross voel je het enthousiasme van je paard, het was net zoveel hun sport als die van mij. Een ervaren paard luistert mee naar het aftellen van de starter en zodra 'Go' klinkt is je paard al vertrokken. Als ruiter hoef je een getraind paard echt niet aan te sporen." Het samenspel en het elkaar aanvoelen heeft Erna ook op andere momenten tijdens wedstrijden ervaren. "In een wedstrijd was ik eens met mijn paard op weg naar een hindernis verderop en ik voelde dat mijn paard gefocust was op iets en als het ware inzoomde op iets wat op een hindernis leek. Maar ik wist dat we nog niet bij de juiste hindernis waren en merkte dat mijn paard een hek aan de zijkant van het pad aanzag voor een sprong. Ik moest echt even mijn fanatieke paard op andere gedachten brengen. Zo mooi om samen als een team met je paard de sport te beleven!"
De cross is natuurlijk het meest spectaculaire onderdeel van de eventingsport en vraagt om uiterste samenwerking tussen ruiter en paard, maar datzelfde geldt zeker ook voor het springen en de dressuur. Het mooie van eventingsport is dat een paard kan laten zien dat het vele aspecten in zich heeft. Een stoer dier dat hindernissen trotseert tijdens de cross, geconcentreerd is bij het springen en finesse en souplesse toont bij de dressuur, waarbij het om de details draait.

Aanpassen aan paard
Buitenstaanders zijn misschien in de veronderstelling dat een ruiter het paard dwingt, maar daar is absoluut geen sprake van. In deze tak van sport draait eigenlijk alles om het paard. "Een ruiter kan een paard niet dwingen om iets te doen, maar wanneer een paard iets leuk vindt, dan gaat hij er helemaal voor", aldus Erna. "Ook moet een ruiter goed kijken naar de fitheid van het paard. Zo kan er maar een beperkt aantal keren per jaar worden deelgenomen aan zwaardere wedstrijden, dus het managen en plannen is heel belangrijk. Ook tijdens de wedstrijden wordt er voortdurend gelet op de gezondheid van het paard. Wanneer tijdens een veterinaire keuring blijkt dat een paard niet fit genoeg is, dan mag deze niet verder meedoen en de ruiters willen dat ook absoluut zelf niet."

Beleven op afstand
Ook dit jaar gaat Erna de Military Boekelo beleven, niet als ruiter, maar als toeschouwer en liefhebber van de sport. Overal bij aanwezig zijn is door haar verplichtingen op manege Snorrewind niet mogelijk. Ook daar leeft het crossvirus ieder jaar in oktober hoogtij en geeft ze er veel crosslessen aan breedtesportruiters. Ze gaat in ieder geval het parcours in Boekelo op donderdag of vrijdag te voet verkennen. Verder gaat Erna zeker een deel van de dressuur meekijken. De livestream van RTV Oost is voor haar een hele mooie uitkomst als ze zelf niet fysiek aanwezig kan zijn in Boekelo.

Afbeelding
Afbeelding