Afbeelding
Foto:

RTV Oost geeft kijker en jury beter inzicht in de Military

BOEKELO - De Military in Boekelo trekt jaarlijks maar liefst 60.000 trouwe bezoekers. Wie niet in staat is om er zelf bij te zijn, kan altijd nog vanuit huis meegenieten dankzij de uitzending van RTV Oost. De regionale zender verslaat ook dit jaar weer de crosscountry op de zaterdag. Een uitzending waar aanzienlijk meer bij komt kijken dan men zou denken.

De Military is het grootste evenement dat RTV Oost verslaat op een jaarlijkse basis. Een goede voorbereiding is dan ook van groot belang. Al geruime tijd voor het evenement start de planning en overleg samen met de Military en betrokken partners. Uiteindelijk ligt er dan een goed doortimmerd draaiboek klaar voor het verslaan van de spectaculaire crosscountry.

Goed beeld
"In totaal zijn ruim dertig mensen betrokken bij deze uitzending. Veel mensen met faciliterende taken, maar ook cameramensen en regie", aldus Jaap Hilbink, manager Techniek en Faciliteiten bij RTV Oost. Op strategische plekken op het parcours worden in totaal zes camera's geplaatst. Deze kunnen dan vaak één of meerdere hindernissen volgen, waarbij de voorkeur uitgaat naar de meer spectaculaire obstakels. Ook voor de presentatoren zijn er camera's opgezet, mede voor interviews tussen de wedstrijd door. "De camera's zijn met honderden meters glasvezelkabel verbonden met een regiewagen die bij de waterpartij staat. Deze zorgt dan voor de verbindingen met de studio in Hengelo, maar ook voor het doorgeven van de beelden naar de jury. Deze kan namelijk live meekijken met alle camera's, zodat zij een nog beter beeld hebben van de prestaties van de ruiters en paarden."

Uitdagingen
Het organisatorische aspect van het verslaan van zo'n evenement is ook een grote uitdaging. Zo wordt de bekabeling voor camera's en regie al een dag eerder gelegd. Pas op de dag zelf arriveert de regiewagen en worden camera's geplaatst. "Het is een ware tour de force qua bekabeling. Pas rond zeven uur 's ochtends op zaterdag weten we of alles inderdaad werkt." Dankzij de jarenlange ervaring van RTV Oost en externe partners zijn problemen gelukkig zeldzaam. Kabels worden zoveel mogelijk weggewerkt zodat ze het parcours niet doorkruisen. Op plekken waar bezoekers bekabeling tegenkomen, zorgen matten of overspanningen voor een oversteekplaats zonder risico's voor de bekabeling.

Professionalisering
Het goed verslaan van de Military is een mes dat aan twee kanten snijdt, zo benadrukt Hilbink. Voor een professioneel paardensportevenement is goede beeldregistratie van groot belang. De Military is namelijk ook in de running als gastheer voor de Europese kampioenschappen springen en eventing van 2023. Topruiters uit heel Europa zijn dan van de partij, waardoor de beeldregistratie van groot belang is voor zowel kijkers thuis als de jurering. Naast de traditionele TV-uitzending kunnen kijkers de verrichtingen tevens volgen via een livestream op internet (www.rtvoost.nl). De livestream is overigens tijdens alle Militarydagen te zien. Hierdoor is ook de dressuur op donderdag en vrijdag en het afsluitende springconcours te zien.

Blijven innoveren
Dit jaar test een consortium van onder meer de Military, RTV Oost, Thales, Saxion en FIGO ook een nieuw systeem met onbemande camera's. Deze komen dit jaar als testopstelling eerst op twee locaties te staan, in de toekomst bij álle hindernissen. Deze camera's kunnen onderling verbinden via WiFi. Kijkers kunnen dan zelf kiezen welke camera's ze willen bekijken, maar ook bijvoorbeeld een ruiter volgen over het gehele parcours. Ruiters en paarden zouden dan ook voorzien kunnen worden van een zenderpack wat data door kan geven zoals hartslag en snelheid van het paard. Technologie die vergelijkbaar is met de telemetrie in de Formule 1, wat steeds beter zichtbaar is tijdens TV-uitzendingen. Dit alles met als doel om kijkers en de organisatie een nog beter inzicht te geven in de sportieve prestaties op topniveau.

Randprogramma
Naast de live registratie van de crosscountry worden ook opnames gemaakt van alles wat er verder te beleven is op de Military. Er is immers een uitgebreid randprogramma met lifestyle, gezelligheid en vertier voor het hele gezin. En vele verhalen van bezoekers, de organisatie en andere betrokkenen. Iedereen speelt een rol om de Military tot een topevenement te maken. "De wedstrijd heeft de hoogste prioriteit bij het verslaan van de Military, maar veel kijkers willen juist een gevoel van sfeer en beleving", volgens Jaap Hilbink. Interviews met betrokkenen en leuke reportages dragen hier aan bij. Ook wie er niet bij kan zijn, hoeft zo niets te missen van de gezellige sfeer van de Military!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding