Afbeelding
Foto: Jet Bonvanie

Zien en gezien worden op de Military

BOEKELO - Op het moment van schrijven zitten we net twee dagen na Prinsjesdag. Waarbij het naast het koopkrachtplaatje en de baard van de Koning ook vooral ging over de hoedjes, jurken, foute schoenen en uitdagende herenkostuums van de diverse bezoekers. Maar Prinsjesdag verbleekt in het niets bij de outfits die we jaarlijks bij de Military zien. Zien én gezien worden, waarbij de bezoekers vaak net zo interessant zijn om naar te kijken dan de ruiters te paard.

De Military trekt een breed publiek uit alle lagen van de bevolking en vele interesses. Zo zijn er de échte paardenmeisjes in het standaard uniform met Dubarry laarzen en hoed, de topsport-fanaten die vooral praktisch gekleed zijn maar ook de meer 'fashion-oriented' bezoekers. Die met hun hoge hakken en vrolijke jurken terecht wat meer uit de buurt blijven van het uitdagende terrein met water, modder en hoogteverschillen.

Lifestyle
Wie een liefde heeft voor kleiding en de mooiere dingen in het leven kan in het strodorp zijn of haar ogen uitkijken. Diverse betere kledingmerken profileren zich graag op de Military. Zo is de herfst-fair op de Military de grootste van Nederland; een perfecte plek om mooie items te ontdekken maar ook die luxe outfit eens uit de kast te trekken. Een veiliger optie ook, dan met de dure laarzen echt het parcours op te gaan en de modder te trotseren. De VIP's met praktischer schoeisel kunnen ook dit jaar weer deelnemen aan een VIP Walking Crosscountry arrangement, waarbij zij de actie volgen vanaf een mooi paviljoen midden op het parcours.

Bijzondere outfits
De foto's van de afgelopen jaren laten veel bijzondere outfits zien. De meer extravagante bezoekers gaan voluit met een leuke, luide outfit, imposant haar en dito hoed. Het 'hoed' moeten we overigens wel breder trekken dan gebruikelijk, want er waren ook hoofddeksels te zien die zelfs bij Prinsjesdag ongepast zouden zijn. Bezoekers in een volledig clownskostuum of met lampenkap als hoed doen het in ieder geval goed om de sfeer wat informeler te maken. Tot op enkele jaren geleden werden de ludieke hoofddeksels nog beloond met hun eigen verkiezing op de 'Headgearday', tegenwoordig doet men het puur voor de fun-factor. Dit alles staat in schril contrast tot de ruiters, die zich strikt houden aan de meer formele dresscode die nog onderdeel is van de ruitersport. Outfits waar traditie en praktisch gaan boven vrolijk en informeel. Ruiters spiegelen zich dan ook graag aan de ruiters uit vroeger dagen, waarbij de militaire traditie nog een stuk tastbaarder was.

Afbeelding
Afbeelding