Afbeelding
Foto:

Inspirerend voor de kunstenaar

BOEKELO - De Military van Boekelo trekt jaarlijks een groot aantal bezoekers. Ook dit jaar zullen zo'n 60.000 bezoekers zich weer vermaken op het paardensportevenement. Velen komen er (bijna) elk jaar. Of je nu komt voor de sportiviteit, de mooie paarden, het zakelijke netwerken of het oergezellige strodorp, er is voor iedereen wel iets te vinden. Twee van de vaste bezoekers zijn Ruurd en Yvonne Hallema. Het Bornse kunstenaarsechtpaar geniet jaar in, jaar uit van alles wat de Military te bieden heeft.

Voor de Hart van Military interviewen we jaarlijks diverse vaste, markante bezoekers. Over hun favoriete onderdelen, de sfeer en de veranderingen door de jaren heen. Voor Ruurd Hallema is de Military één van de absolute hoogtepunten in het jaar. Als beeldend kunstenaar haalt hij veel uit het evenement. Het levert leuke contacten op met kunstliefhebbers, potentiële opdrachtgevers en een weerzien met oude bekenden. Maar ook is de paardensport inspirerend voor de kunstenaar. Beweging, dynamiek, lijnenspel, licht en donker... het kunstenaarsoog geniet volop. Niet verrassend maakte de kunstenaar door de jaren heen dan ook diverse beelden met het paard als onderwerp.

Mooiste evenement
Ruurd Hallema noemt in ons gesprek de Military van Boekelo als één van de mooiste evenementen van het jaar. De beeldend kunstenaar kan het weten; wie hem volgt op Facebook weet dat hij een graag geziene gast is bij uiteenlopende art fairs, haringparty's, een hulphond-gala, kunstmanifestaties en nog veel meer. Zo noemt hij als verdere hoogtepunten het zomerconcert bij landgoed De Wilmersberg, maar ook van het jaarlijkse klootschietevenement het Twentebal en Twente aan Zee geniet hij volop. In het dagelijks leven is hij actief als beeldend kunstenaar, met werken groot en klein in alle uithoeken van de wereld. Dit najaar is de officiële opening van hun galerie annex atelier in Borne.

Altijd mooi weer
"Wanneer ik terug denk aan de Military door de jaren heen, denk ik altijd aan mooi weer", aldus Ruurd. Een teken van de altijd positieve, gezellige sfeer. "Ik ben er altijd samen met Yvonne. Ik kan me ook niet indenken om er zonder haar heen te gaan". Wat de Military bijzonder maakt zijn de hechte banden die ontstaan op het evenement; bezoekers komen jaar in, jaar uit terug. Het is dan ook de 'andere grootste familie van Nederland', refererend aan de oude TROS-slogan. Een typering die ook Hallema beaamt. Zij hebben ook echt een favoriet moment en zelfs een favoriete stek tijdens de Military: de crosscountry op de zaterdag. De zes kilometer lange tocht omvat 25 hindernissen waar zo'n 40 sprongen voor nodig zijn. Een beproeving van het uithoudingsvermogen en concentratie van mens en dier. Eén van de mooiere hindernissen blijkt favoriet bij Hallema: de kapschuur. Een nauwe hindernis waarbij men van het donker naar het licht springt. Technisch niet de meest uitdagende hindernis op het parcours, maar de vertrouwensband tussen paard en ruiter moet absoluut zijn om deze te overwinnen.

Eigen ervaring
Over de band tussen paard en ruiter kan de beeldend kunstenaar uit ervaring meepraten. In 2008 nam hij deel aan Toppers te Paard; wekenlang trainden de deelnemers onder professionele begeleiding om deel te kunnen nemen aan CSI Twente. Ook een lelijke val bij de eerste springtraining wist hem destijds niet te ontmoedigen van deelname. De kunstenaar heeft een voorliefde voor in beweging blijven in de breedste zin, zo blijkt uit het feit dat hij beschikt over een vliegbrevet, vaarbewijzen en sinds april een groot rijbewijs voor de vrachtauto.

Breed toegankelijk
Door de jaren heen is ook het lifestyle-gedeelte van de Military steeds verder gegroeid. Het evenement is breed opgezet, er is voor iedereen wat leuks te beleven. Snuffelen langs de leuke stands van de vele kwaliteitsondernemers valt goed in de smaak bij het publiek. Dat dit aspect groeit door de jaren stoort Ruurd Hallema niet zo. Het draagt bij aan de betaalbaarheid van het evenement en levensvatbaarheid op langere termijn. Zonder de commercie en sponsoring zou het immers lastig te organiseren zijn. Toch moet de commercie niet de overhand krijgen; de paardensport zelf moet op de eerste plaats blijven bij de Military. Eén ding is in elk geval een zekerheid: de komende jaren zullen ook Ruurd en Yvonne Hallema de Military blijven vereren met een bezoek.