Afbeelding
Foto:

Met meer zekerheid een occasion

DEVENTER - De tweedehands autoverkoop floreert. Een nette occasion waar de kop vanaf is qua afschrijving is voor veel mensen een mooie manier om een nette auto te kunnen rijden zonder gelijk de hoofdprijs te hoeven betalen. Zeker in de categorie jonggebruikt zijn vaak aantrekkelijke auto's te vinden. Maar waar moet je zoal op letten bij aanschaf van een occasion?

Of je nu een tweedehands auto koopt bij een autobedrijf of particulier, veel advies is samen te vatten als 'weet wat je koopt'. Zo is het verstandig om u altijd even te verdiepen in het merk en model dat u koopt. Reviews en klanttevredenheidscijfers kunnen al een goed inzicht geven of een specifieke auto voor u geschikt is. Wanneer u vervolgens een auto gaat kopen, bent u redelijk goed op de hoogte van de voor- en nadelen. Zowel bij een bedrijf als particulier is het verstandig om een uitgebreide proefrit te maken en een aankoopkeuring uit te laten voeren. Let op de algehele staat, eventuele roestvorming, besturing, remmen, vering, geluid en het zicht. De verkoper heeft de plicht om eventuele bekende gebreken door te geven, maar als koper hebt u óók een onderzoeksplicht. Een onafhankelijke keuring kunt u uit laten voeren bij de DEKRA.

Garanties
Om een stukje meer zekerheid te krijgen kunt u ook bewust kiezen voor aankoop via een BOVAG-erkend garagebedrijf. Zo bieden deze duurdere occasions vanaf 4.500 euro aan met een BOVAG-garantie. Wanneer een bedrijf garantie aangeeft, vraag dan altijd naar de specifieke voorwaarden en laat deze in de koopovereenkomst opnemen. Zo staat u sterker om de verkoper een probleem op te laten lossen.

Onderhoud en kilometers
Het controleren van de kilometerstand is ook een belangrijk onderdeel. Bij auto's met een Nationale Auto Pas is dit een goede garantie dat het klopt. Daarnaast kunt u ook de (laatst geregistreerde) kilometerstand bij de RDW opvragen via de website. Laat ook de tellerstand in de koopovereenkomst vastleggen.

Onderhandelen
Onderhandelen is één van de uitdagende en leuke aspecten van de aankoop. Lees u goed in over de prijsstelling van andere auto's van het type dat u wil kopen. Zo hebt u een idee van de onder- en bovengrens en te verwachten kilometerstanden. Bent u zelf niet zo'n onderhandelaar? Neem dan iemand mee die hier een leuke uitdaging in ziet. Ook hier gaat op: leg afspraken goed vast in een koopovereenkomst.

Meer informatie
Kijk voor meer tips en informatie ook op: www.anwb.nl/auto/kopen/tweedehands