Afbeelding
Foto:

Aanpassing theorie-examen

DEVENTER - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat het theorie-examen voor de auto aanpassen. Per 1 november moeten kandidaten niet langer twee, maar drie examenonderdelen met goed gevolg afleggen. Doel is om de theoretische kennis van bestuurders over de gehele linie naar een hoger niveau te tillen.

Het eerdere losse onderdeel inzicht zal opgesplitst worden in twee onderdelen, namelijk inzicht en herkenning. Hiernaast bestaat er ook het onderdeel gevarenherkenning. Kandidaten moeten voor elk onderdeel afzonderlijke voldoendes halen om te slagen voor hun theorie. Het CBR wil hiermee ook een beter inzicht krijgen in de beheersing van specifieke onderdelen zoals voorrangsregels. De ervaring leert namelijk dat veel geslaagden die nog maar kort hun rijbewijs op zak hebben al de mist in kunnen gaan met dit soort aspecten.

Betere slagingskans
De aanpassingen gaan nog verder; zo is ook het uitslagformulier anders dan nu het geval is. Kandidaten kunnen nu al zien of een antwoord goed of fout was, maar het geeft nog niet het fijnmazige inzicht wat wenselijk is. Op het nieuwe uitslagformulier staat straks een uitleg over de diverse onderdelen en de specifieke scores. Zo kan een kandidaat beter oefenen voor een herexamen op de onderdelen waar het mis gaat. Zo is de slagingskans in ieder geval bij een herexamen groter.

Niet meer vragen
Er is ook nog ander goed nieuws, de verandering gaat niet gepaard met een verhoging van het aantal vragen. In totaal worden 25 vragen gesteld over gevarenherkenning, waarbij 13 goed beantwoord moeten worden. Men krijgt 8 seconden antwoordtijd per vraag. Daarnaast zijn er 12 kennisvragen, waarbij 10 goede antwoorden nodig zijn. Bij dit onderdeel krijgt men 7 minuten antwoordtijd voor het geheel. Bij de categorie inzicht zijn er 28 vragen waarvan 25 goed beantwoord moeten worden. Hier staat 15 minuten de tijd voor het geheel op de klok. Deze methodiek is er op gericht om een hoge mate van parate kennis en inzicht te garanderen, ook onder praktijkomstandigheden zoals het praktische examen en de dagelijkse praktijk op de weg.

Meer informatie
Meer informatie over het examenproces en de diverse factoren is te vinden op: www.cbr.nl