Afbeelding
Foto:

Controleer de bandenspanning

DEVENTER - Autobedrijven hameren er regelmatig op, evenals de verkeersveiligheidsorganisaties: zorg dat de banden van de auto op de juiste spanning zijn. Toch zijn er teveel Nederlanders die met een te lage bandenspanning rondrijden.

Autorijden met de juiste spanning op de banden is veiliger en zuiniger, maar ook beter voor het milieu. Wanneer een band op de juiste spanning is, heeft deze optimale grip voor een betere weglegging en kortere remweg. Wanneer de banden op de juiste spanning zijn slijten ze bovendien minder snel. Er is dus voldoende aanleiding om dit goed in de gaten te houden. De besparing die u hiermee realiseert loopt al snel op tot 100 euro per jaar.

Slappe banden
Toch blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie Bovag dat maar liefst 60 procent van de automobilisten rondrijdt met te slappe banden. De helft van de Nederlanders controleert zijn of haar bandenspanning minder dan drie keer per jaar. Het advies is juist om dit iedere twee maanden te doen. U meet de bandenspanning bij voorkeur wanneer de banden koud zijn; warme banden geven namelijk een hogere druk aan. Autobanden lopen ook wanneer u ze niet gebruikt langzaam leeg; het is dus belangrijk om de banden regelmatig te controleren.

Beter voor het milieu
Hoewel de geldelijke besparing u waarschijnlijk meer overtuigt, is ook het milieu gunstiger af met de juiste bandenspanning. Zo verbruikt een auto minder brandstof om op snelheid te komen, wat weer vertaalt in een lagere uitstoot van CO2.

Campagne
De Bovag is één van de partners in de campagne 'Geef je banden lucht' om het belang van de juiste bandenspanning onder de aandacht te brengen. Kijk op: www.geefjebandenlucht.nl