Afbeelding
Foto:

Einde in zicht voor vergeten kinderen op de achterbank

DEVENTER - Het is de nachtmerrie van iedere ouder: een kind vergeten in de auto. Helaas komt het nog enkele keren per jaar voor dat ouders een kind vergeten op de achterbank. Zeker tijdens een warme zomer kan dit al snel fatale gevolgen hebben. De Europese Unie wil hier nu met nieuwe wetgeving een einde aan maken.

Onlangs werd al bekend dat automakers in de Verenigde Staten de komende jaren al hun auto's willen voorzien van een kinddetectiesysteen, vooruitlopend op een eventuele verplichting. Ook de Europese Commissie overweegt om zo'n systeem te verplichten voor Europese auto's.

Opzet
Zo'n systeem kan relatief eenvoudig van opzet zijn: een waarschuwing bij het uitstappen van de bestuurder dat er nog iemand op de achterbank zit. De Europese Commissie sprak al vaker over het verplichten van zo'n systeem, maar een concrete datum voor invoering is er vooralsnog niet. Diverse fabrikanten hebben inmiddels ook in Europa op eigen initiatief al zulke 'achterbankverklikkers' ingebouwd. Anderen werken bijvoorbeeld door te detecteren wanneer een achterportier voor vertrek geopend is. Fabrikant Nissan gaat hierin nog wat verder: wanneer de bestuurder de achterbankmelding zou negeren, kan de auto toeteren om deze of anderen er op te attenderen. Het is in ieder geval een heel positieve trend dat fabrikanten serieus werken aan de veiligheid van ook de jongste passagiers.