Afbeelding
Foto:

Tanken over de grens nog altijd aantrekkelijk

DEVENTER - De benzineprijzen zijn ook het afgelopen jaar weer gestegen in ons land. Nederlandse automobilisten betalen dankzij de grote accijnzen op brandstof helaas nog steeds de hoofdprijs voor hun benzine. Maar: je bent niet altijd goedkoper uit door over de grens te tanken.

De ANWB stelt regelmatig een lijstje samen met de brandstofprijzen binnen Europa. Zeker voor wie op vakantie gaat kan het relevant zijn om in ieder geval een redelijk inzicht te hebben in waar je wel eens goedkoper of duurder uit zou kunnen zijn. Op de volle tank van een camper kan het immers een slok op een borrel schelen.

Duur tanken
In het ANWB-lijstje van mei staat Nederland helaas nog steeds bovenaan als we kijken naar de adviesprijzen van Euro 95 benzine. Met maar liefst 1,83 euro per liter tikt het snel aan bij de pomp. Van dit bedrag gaat maar liefst 78,6 cent direct naar de overheid als accijns. In Duitsland besparen we gelijk al een mooi bedrag: 1,53 euro per liter Euro 95. In België mag u hiervoor 1,48 euro afrekenen. Kijken we naar andere populaire vakantiebestemmingen per auto dan zitten we in Frankrijk op 1,58 euro, in Italië op 1,63 euro en in Spanje op een mooie 1,38 euro per liter.

Diesel en LPG
Bij diesel en LPG zijn de verschillen kleiner tussen Nederland en de andere landen. Dit komt voornamelijk ook door de lagere accijnzen. Zo is de accijns op diesel in Nederland 49,8 cent per liter en op LPG slechts 19,2 cent. Hierdoor is de diesel in Nederland eens niet het duurste van Europa. Adviesprijs in ons land: 1,48 per liter (net als in Frankrijk) en het duurste in Noorwegen met 1,62 euro. In Duitsland bent u wederom goedkoper uit met 1,31 euro voor een liter diesel, in België 1,45 en in Spanje 1,27 euro. Bij LPG rekent u in Nederland 86 cent af. Duitsland: 62 cent, 88 cent in Frankrijk, 53 cent in België en 73 cent in Spanje.

Kijk en vergelijk
Voor een verder totaaloverzicht en tips over brandstofbesparing kunt u ook kijken op: www.anwb.nl