Afbeelding
Foto:

Het negeren van een rood kruis vastgelegd met camera's

AMERSFOORT - Op de A28 bij Amersfoort loopt tot 1 juli een proef met camera's, die het negeren van een rood kruis boven de weg gaan registreren.

Een rood kruis boven een rijbaan lijkt soms zo zinloos. Waarom niet rijden op die baan als het verkeer op de overige banen vaststaat? Wat u niet direct kunt zien, is dat er verderop wegwerkzaamheden worden uitgevoerd of dat een automobilist gestrand is met autopech. Wanneer u dan met volle snelheid op de werkzaamheden of de gestrande auto inrijdt, zijn voor zowel u als voor de ander de gevolgen ernstig. Mensen zijn zelfs overleden als gevolg van het negeren van een rood kruis.

Boetes
Nu kunnen alleen boetes opgelegd worden als een politiebeambte de overtreding constateert en hierover een verklaring aflegt. De camera's gaan dit overnemen. Met slimme software worden alleen de overtreders gepakt en beboet. Er wordt zelfs een korte video-opname gemaakt om te kunnen zien of er eventueel sprake is van een uitzonderingssituatie.Soms komt een bestuurder er niet onderuit om een op een rijbaan met een rood kruis te rijden door bijvoorbeeld het moeten uitwijken om een aanrijding te voorkomen. De boete voor het negeren van het rode kruis is vastgesteld op € 240,-.

Vervolg
Na de evaluatie van de proef wordt gekeken of het systeem ook op andere wegen toegepast gaat worden.