Afbeelding
Foto:

Kind en dier niet in de hete auto

DEVENTER - "Jonge kinderen uren lang opgesloten in hete auto Tilburg"; een kop in de Telegraaf afgelopen week. De eerste zonnige dagen zijn weer een feit, en daarmee helaas ook de eerste gevallen van kinderen en dieren die in een hete auto achtergelaten worden.

Afgelopen week liep het gelukkig goed af met de kinderen - agenten wisten ze snel te bevrijden en de ouders moesten een verklaring afleggen op het bureau. Maar helaas gaat het ook enkele keren per jaar gruwelijk mis. Hoewel we bij dit soort situaties vaak denken aan de échte zomerse dagen met 30 graden en meer, kan het zelfs in de lente al snel gevaarlijk worden.

Snelle stijging
Wanneer men de auto parkeert bij warmer weer kan de temperatuur al snel oplopen tot gevaarlijke waarden. Bij een buitentemperatuur van 21 graden bereikt een in de zon geparkeerde auto in 10 minuten al de 31 graden. Na een half uur zit de temperatuur op 40 graden. Bij een buitentemperatuur van 30 graden zit de auto na 10 minuten al op 40 graden. In een half uur is dit opgelopen naar 48 graden. Ook even snel een boodschap doen kan dus gevaarlijk zijn.

Raam inslaan
Naast dat het een teken van weinig inzicht is om kind en dier in een hete auto te laten zitten, loopt u ook het risico op vervolging en een paar kapotte ruiten. De politie schroomt zich doorgaans niet om een ruit in te slaan om deze te bevrijden. Bent u passant en ziet u een soortgelijke situatie van een kind of dier in een overduidelijk snikhete auto? Schakel dan de politie of dierenambulance in en probeer gelijk de eigenaar te vinden. In extreme situaties met acuut gevaar is het inslaan van een ruit in principe geoorloofd, hoewel het verstandig is om dit zeker niet zomaar te doen. U zou aansprakelijk kunnen zijn als de politie niet mee gaat in deze noodzaak.