Afbeelding
Foto:

Veilig op pad met de kinderen

DEVENTER - Uw auto is een kostbaar bezit. Maar wie er op de achterbank zit, is vaak nog veel kostbaarder: de kinderen. Het gebruik van een goedgekeurd autostoeltje is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook gewoon gezond verstand. Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een kinderzitje?

Zeker voor de aanstaande ouders die hun eerste kind verwachten is de aanschaf van een autostoeltje een belangrijke maar uitdagende keuze. Er is immers veel te koop op dit vlak. In Nederland moeten alle kinderen tot 1.35 meter lengte verplicht in een goedgekeurd kinderzitje vervoerd worden. Stoeltjes zijn doorgaans onderverdeeld in twee categorieën: per lichaamsgewicht of per lichaamslengte.

Lengte en gewicht
Bij stoeltjes met een i-Size goedkeuring bepaalt de fabrikant de minimale en maximale lengte van het gebruik; deze zijn vaak gericht op de groep jongere kinderen. In deze zitjes moeten kinderen tot 15 maanden oud altijd tegen de rijrichting in worden vervoerd. De andere indeling is de ECE-R44 goedkeuringsnorm, onderverdeeld in drie gewichtsklassen: tot 13 kilo, van 9 tot 18 kilo en van 22 tot 36 kilo. In deze laatste groep gaat het vaak om zitverhogers die al dan niet met rugleuning aangeboden worden. Het is wel verstandig om een stoeltje met rugleuning te nemen, aangezien deze ook bijdragen aan de zijwaardse bescherming van hoofd en romp en voorzien zijn van een gordelgeleider.

Testen
Gelukkig voor ouders zijn verreweg de meeste stoeltjes zeer veilig. De ANWB testte eind vorig jaar 17 modellen, waarvan slechts drie stoeltjes onvoldoende scoorden. Op /www.anwb.nl/auto/tests-en-specificaties/autostoeltjes#resultaten staat een uitgebreide test. In de categorie tot circa 1 jaar scoorde de Maxi-Cose Pebble Plus het beste. In de categorie tot 1,5 jaar: Kiddy Evo-Luna i-Size. In de categorie tot 4 jaar: Britax Römer Swingfix i-Size en van 4 tot 12 jaar: Cybex Solution M SL.