Afbeelding
Foto:

Nog te vaak gesjoemel bij garages

DEVENTER - Volgens de Consumentenbond komt gesjoemel met de APK bij garagebedrijven helaas nog te vaak voor. De consumentenorganisatie trekt deze conclusie op basis van eigen onderzoek met mystery guests.

Het is een vermoeden dat elke automobilist wel eens gehad heeft: is het ontdekte probleem aan de auto wel echt aan de orde? En betaal ik niet teveel voor zo'n reparatie? Gelukkig voeren de meeste garages in ons land deze werkzaamheden correct en zeer serieus uit, maar er zijn nog absoluut rotte appels te vinden binnen de branche.

Onderzoek
Het onderzoek bestond uit een steekproef: zij lieten twaalf auto's keuren bij elf garages. Highlight van het onderzoek: een garage claimde dat de remmen aan vervanging toe waren, kosten: 500 euro. Een second opinion bij een andere garage bleek dat er geen gebreken waren. En vervolgens kwam de controleur van de Rijksdienst voor Wegverkeer tot dezelfde conclusie: er was niets mis met de remmen.

Trucs
Volgens de Consumentenbond is met name 'een grote landelijke keten' het meest gehaaid in het binnenhalen van extra inkomsten. Volgens het onderzoek werden vaak kleine reparaties voor relatief hoge bedragen op de rekening gezet. Zo kostte het vervangen van een stadslichtlampje 11 euro en een 'verdwenen' oliedop 10 euro.

Advies
Het advies van de Consumentenbond is om bij het afkeuren van de auto altijd het keuringsrapport en de factuur te vragen. Bij oudere auto's kan het lonen om deze bij verschillende garages te laten keuren. De voorkeur gaat dan uit naar een bedrijf dat wel keuring doet maar geen reparaties. Zij hebben dan immers geen redenen om u onnodige reparaties in rekening te brengen.