Afbeelding
Foto:

Pakkans voor gebruik telefoon in het verkeer groter

DEVENTER - Dat er een verbod is op het niet handsfree gebruiken van een mobiele telefoon en smartphone in de auto, is inmiddels wel bekend. Ondanks dat het beleid bekend is en er al vele campagnes over zijn geweest, wordt er nog veelvuldig gebruik gemaakt van een telefoon in de auto, ook voor app-en.

Het gebruik van een telefoon heeft invloed op het rijgedrag. Automobilisten gaan onbewust sneller of juist langzamer rijden, ze slingeren meer en onverwachte handelingen door andere weggebruikers en plotse verandering van de situatie worden niet opgemerkt. Dit leidt tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Ongelukken die in het beste geval beperkt blijven tot blikschade zonder persoonlijk letsel. De strijd tegen het handheld gebruik van de telefoon wordt nog steeds gevoerd.

Risico's
U kunt betrapt worden op het handheld gebruik van de telefoon. De boete die daaraan is gekoppeld is € 240,- exclusief administratiekosten. U kunt door de politie betrapt worden op het gebruik. Om de pakkans te vergroten werd eerder al geëxperimenteerd met het gebruik van een touringcar, omdat er dan beter zicht is op wat zich in de auto afspeelt. Onlangs heeft de politie Midden-Nederland de primeur gekregen voor een nieuwe methode: een auto met een dakkoffer of fietsendrager voorzien van een camera. Ook hiermee is de pakkans groter en deze methode is praktischer dan het gebruik van een touringcar.

Fietsers
Ook voor fietsers komt er per 1 juli een verbod op het gebruik van de telefoon in het verkeer. De afleiding van de telefoon heeft bij fietsers vergelijkbare gevolgen als bij automobilisten: slingeren en niet opletten. De boete die wordt opgelegd aan een fietser is echter maar € 95,-. Dit bedrag is lager, doordat de schade die veroorzaakt kan worden kleiner is dan die van een auto.