Kia ProCeed: sportief, met een vleugje praktisch

DEVENTER - Kia heeft de afgelopen jaren haar marktpositie in Nederland en Europa steeds verder versterkt. Afgelopen jaar bereikte het Koreaanse merk een bijzondere mijlpaal: het merk brak voor het eerst door in de lijst van top 5 best verkochte automerken in ons land. Niet verwonderlijk, gezien Kia's bijzonder sterke gamma van de afgelopen jaren. Zo introduceerde Kia eind vorig jaar de ProCeed; een sportieve 'shooting brake' variant, gesitueerd tussen de reguliere Ceed en de Ceed SportsWagon. Weet ook deze versie de koper te overtuigen?...

Kia's succes op de Nederlandse wegen is te danken aan een sterk gamma. De Kia Niro Hybrid kreeg afgelopen jaar veel bestellingen en met uitdagende modellen zoals de sportieve Stinger toont het merk dat ze niet bang zijn om een risico te nemen. Kia's sterke inzet op service en ondersteuning met een standaard 7 jaar garantie op alle modellen wist eveneens menig koper over te halen. Ook de nieuwe Kia Ceed scoorde bijzonder goed bij de kopers én pers.

Shooting Brake
De Kia ProCeed is qua model te vinden tussen de Kia Ceed hatchback en de Kia Ceed SportsWagon. De ProCeed is wat we vaak een 'shooting brake' noemen; een Engelse term voor de handgemaakte auto's die door jagers gebruikt werden. Veelal een tweezitter met extra laadruimte. De ProCeed valt dus een beetje buiten deze definitie als een net-niet-stationwagon vijfdeurs. Hoe dan ook: het is een mooie verschijning! De ProCeed deelt natuurlijk zijn meeste designelementen met de Ceed waar hij vanaf stamt. Een krachtige, moderne uitstraling waarbij de mooi omlijste grill, stoere LED-koplampen met 'ice cube' LED-dagrijverlichting en strak gelijnde bumper hem een doortastend maar niet direct agressief uiterlijk geven. De grootste verschillen met de Ceed treffen we uiteraard pas bij de B-pilaar aan, hier begint de daklijn aan zijn dip naar de mooie achterkant.

Slimme allrounder
Zoals de buitenkant al doet vermoeden heeft de ProCeed een aangenaam en praktisch bruikbaar interieur. Dankzij de carrosserievorm en daklijn heeft de ProCeed een riante bagageruimte die praktisch te benutten is. Zo kan de achterbank eenvoudig neergeklapt worden in drie delen. Zo is de zitruimte en bagageruimte ideaal in te delen naar behoefte. Met 594 liter heeft de ProCeed één van de grootste laadvolumes in zijn klasse.