Afbeelding
Foto:

Haal in één keer je rijbewijs

DEVENTER - Wat is een auto? Voor veel mensen is het antwoord: een ding met wielen dat je van A naar B brengt. Maar voor veel jongeren is hun eerste auto ook vooral: vrijheid! Het halen van je rijbewijs is een belangrijke mijlpaal voor veel jongeren en jongvolwassenen.

Het halen van je rijbewijs is niet gemakkelijk. Landelijk gezien haalt 52 procent van de mensen één keer hun rijbewijs. In Overijssel presteren we beter: bijna 57 procent slaagt in één keer. Je kunt zelf veel doen om bij deze gelukkigen te horen. Het CBR geeft op cbr.nl/rijbewijstips enkele goede adviezen.

Goede rijschool
De keuze voor een goede rijschool is de belangrijkste tip. Via de CBR Rijschoolzoeker is onder meer het slagingspercentage van die school te zien. Een goede school werkt met een realistische leskaart om te kijken hoe je vordering is en moedigt aan om de tussentijdse toets te doen bij het CBR. Ze laten je ook pas examen doen wanneer je echt veilig en zelfstandig kunt rijden.

Kosten
Kijk ook vooraf goed naar de kosten voor het rijbewijs. Gemiddeld kost dit 2.300 euro. Een goede rijschool is realistisch hoeveel lessen je nodig hebt, dus het kan duurder of goedkoper uitvallen. Vergelijk goed de kosten van een rijles-pakket of losse lessen.

Goed leren
We weten het: niemand wil graag met z'n neus in de lesboeken, maar goed de lesstof leren en dán pas oefenen met het theorie-examen zorgt voor een hogere slagingskans. Wanneer je klaar bent kun je ook de tussentijdse toets doen. Zo weetje welke aspecten je goed onder de knie hebt en waar nog wat leswerk nodig is.

Faalangst
Zit je echt met faalangst? Er zijn zelfs speciale faalangst-rijexamens, die samen met de rijschool aan te vragen zijn. Deze duren langer en je kunt tijdens het rijden een time-out aanvragen om de spanning minder te laten worden. Wel zijn deze examens duurder: 152 euro tegenover 108 euro voor een standaardexamen, plus extra kosten voor gebruik van de lesauto en instrictuur van de rijschool die mee gaan naar je examen. Maar met een aanzienlijk hogere slagingskans verdient zich dit in theorie weer terug wanneer je in één keer je rijbewijs haalt.