Nieuwe Jimny is mooie update van de oer-terreinwagen

Autorijden is meer dan alleen van A naar B. Het is voor veel mensen ook een stukje belevenis; het plezier van een leuk rijdende en ogende auto waarbij je moet glimlachen iedere keer wanneer je de sleutel in het contactslot steekt. Suzuki produceerde door de jaren heen veel auto's die deze 'fun factor' hebben. Zoals de mooie Swift Sport van afgelopen jaar, maar ook de nieuwste telg uit de Jimny-reeks. Wij testen Suzuki's compacte 4x4: naast een grote fun factor ook echt een serieuze terreinwagen.

De Suzuki Jimny is een reeks met een lange geschiedenis. Suzuki introduceerde de eerste generatie Jimny in 1970 als LJ10. Een open driezitter die als een berggeit heuvels op kwam. In 1981 volgde de tweede generatie en in 1998 de derde generatie. Nu, twintig jaar later, volgt de vierde generatie. De lange productiedata geven wel aan dat Suzuki een verkoopsucces had met een grote schare trouwe fans. Suzuki had in maart afgelopen jaar ongeveer 2,85 miljoen exemplaren geleverd van al deze Jimny's. Hiermee is het één van de best verkopende modellen ooit voor het merk. De nieuwste generatie omvat alle kernwaarden waar trouwe Jimny-fans op hopen, mét natuurlijk de innovaties die je in een 2019 model mag verwachten.

Design
Als eerste valt op dat het design herkenbaar Jimny is, maar toch helemaal van deze tijd. Het is een terugkeer naar de blokvormen van de eerste generaties. De bijzonder stoere voorkant met stevige terreinbumper, imposante grill en grote ronde koplampen geven hem een imposant uiterlijk. Suzuki lijkt de nieuwe Jimny met name met de liniaal ontworpen te hebben; met uitzondering van de wielen en wielkasten is alles strak gelijnd. Niet iedereen zal het waarderen, maar wij zijn persoonlijk zeker fan. De bumpers zijn stevig uitgevoerd in contrasterend zwart. De grote achterdeur met reservewiel maakt niet alleen het laden en lossen makkelijk, maar is ook een mooi stylistisch element. Het geheel kun je als utilitair omschrijven. De vierde generatie Jimny biedt plaats aan vier personen, waarbij een vlakke laadruimte ontstaat wanneer je de achterste twee stoelen wegklapt. Met de stoelen omlaag is er 377 liter ruimte, met de stoelen omhoog: 85 liter. Wanneer je dus met zijn tweeën op pad gaat kun je dus nog aardig wat meenemen.