De beste wensen!

Graag wil ik deze eerste column van het nieuwe jaar 2019 beginnen met iedereen een heel voorspoedig, gelukkig en gezond jaar toe te wensen. Een nieuw jaar waarbij iedereen op de een of andere wijze een plan trekt of idee heeft wat hij dit jaar graag zou gaan doen, of graag wil veranderen in zijn of haar leven. En toch kan dit in één klap zo maar anders zijn.

In dit prille jaar ben ik enorm geschrokken van nieuwsberichten waarbij doden en ernstig gewonden zijn gevallen in het verkeer. Mensen die óók 2019 in zijn gegaan met doelen en wensen, maar waarbij alles ineens heel anders is gelopen. Ikzelf reed op de dag dat ik deze column schreef in mijn auto van Eindhoven terug naar Deventer en was getuige van bijna twee keer een ongeluk. Mensen die niet opletten in het verkeer en daardoor het leven van anderen in gevaar brachten. Mijn dochter zat naast mij en ging vervolgens letten op het gedrag van de chauffeurs. Opmerkelijk en bijna niet te geloven hoeveel mensen dingen doen in de auto waarbij de chauffeur geen of onvoldoende aandacht heeft op de weg en mede weggebruikers.

Ik had bijna zelf een fietser onder de auto omdat deze helemaal opging in de muziek op haar koptelefoon. Toen ik het raam opende en zag dat ze geschrokken was, vroeg ik of ze graag onder de auto had gelegen. Ze verontschuldigde zich met sorry. Ja, dacht ik: sorry... voor hetzelfde geld had ik een rot gevoel gehad en iemand letsel toegebracht terwijl ik er zelf niets aan kon doen.

Even verder op de snelweg reed een niet oplettende vrachtwagen zonder richting aan te geven naar links en drukte een personenauto bijna letterlijk de vangrail in, omdat hij aan het bellen was. Mijn dochter ging tellen en kwam op een resultaat van vier bellende mensen met een telefoon in de hand bij tien gepasseerde auto's. Aanpakken deze gasten. Ze spelen met het leven en gezondheid van de overige weggebruikers. Op de drukke A1 staat bijna iedere dag het verkeer stil, vaak door een ongeval met daarbij veel schade en menselijk leed. het gedrag van auto-bellende en overhaaste en niet uitgeslapen chauffeurs maken ons wegennet heel onveilig. Alles begint toch bij respect en discipline voor je mede weggebruikers en hun veiligheid. Laat 2019 een jaar worden met minder leed en ongevallen op de weg. Hopelijk worden de mensen die de gezondheid van anderen in gevaar brengen keihard aangepakt. Veel fijne en veilige kilometers toegewenst voor 2019.

Groeten René Temmink