Afbeelding
Foto:

Loopt de 'heilige koe' in de toekomst op koeienmest?

DEVENTER - Naast elektrisch aangedreven auto's en het terugdringen van gebruik van fossiele brandstoffen is er ook nog een derde optie: de biobrandstof. De afgelopen jaren zijn er veel initiatieven opgezet om dit soort alternatieve brandstoffen te realiseren. Tot nu tot is het succes echter nog beperkt.

Uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit blijkt dat de biodiesel die we vaak zien in Nederland met name gemaakt is van frituurvet. Deze brandstof heeft de laagste emissiefactor van alle energiebronnen, waarmee het zelfs beter presteert dan biogas en elektriciteit. Frituurvet was in 2017 goed voor 61 procent van de grondstoffen in biodiesel. Andere bronnen zoals palm- of sojaolie worden vormen nog een relatief klein maar wel groeiend onderdeel van biobrandstoffen. Palmolie is echter verre van onomstreden; de productie zorgt elders in de wereld namelijk voor ontbossing en uitputting van landbouwgrond.

Alternatieven
Biogas is nu nog een relatief klein aandeel van de totale brandstofketen, hoewel dit in de toekomst wel meer kansen lijkt te bieden. Landelijk zijn er al wel zo'n 150 locaties waar men 'groen gas' kan teken; opgewaardeerd biogas met dezelfde kwaliteit als aardgas. Dit gas kan dan afkomstig zijn uit mest, maar ook bijvoorbeeld slib, afval van stortplaatsen, tuinafval en andere reststromen. Er zijn in onze regio al diverse mooie projecten opgezet om bijvoorbeeld mest om te zetten naar biogas. Dit wordt echter nu nog vooral gebruikt voor het verwarmen van panden.