Afbeelding
Foto:

Sta stil bij wegonderhoud

DEVENTER - Nederland is weliswaar een postzegel qua land, maar wel eentje met een zeer uitgebreid wegennet. Ons land heeft in totaal ruim 139.691 kilometer aan openbare wegen. Jaarlijks komen er weer nieuwe kilometers bij; wegen die allemaal goed onderhouden moeten worden. Wij brengen een ode aan de wegwerkers die hier zorg voor dragen.

De 139.691 kilometer wegen komen met name voor rekening van gemeenten. De Rijkswegen krijgen weliswaar de meeste aandacht in de media, maar met 'slechts' 7.762 kilometer zijn zij maar een klein aandeel van het totale wegennet.

Noodzakelijk kwaad
Hoewel we als omwonenden en weggebruikers vaak klagen over wegenonderhoud - verdorie, al weer mijn vaste route afgesloten - is het een noodzakelijk kwaad voor uw en onze mobiliteit. Een weg slijt immers ook door veel gebruik, waardoor het belangrijk is om op tijd wegen te vervangen. Gelukkig kent ons land zeer ervaren wegenbouwers, die in rap tempo een weg weer in topstaat kunnen brengen. Een goede weg is niet alleen netter om te zien, maar goed asfalt draagt ook bij aan het beperken van geluidsoverlast, slijtage en verbruik van uw auto en kan zelfs helpen bij het terugdringen van de energiebehoefte voor straatverlichting.

Veel innovatie
De afgelopen decennia is er ook steeds meer gedaan om duurzamer te werken bij wegenonderhoud. Asfaltering en bermverharding zijn steeds duurzamer geworden; zo gebruiken al meer en meer bedrijven cementloos beton dat tot 70 procent minder CO2-uitstoot met zich meebrengt voor de productie. Ook het hergebruiken van asfaltlagen nam een aardige vlucht. Zo is ook dit belangrijke aspect van mobiliteit ieder jaar weer een stukje groener, zeker met de elektrische auto.