Toyota blijft hybride-koploper met nieuwe RAV4

Het is steeds vaker niet meer een kwestie óf er een hybride variant van een model uitkomt, maar eerder wannéér. Elektrisch rijden nam de afgelopen jaren al een ware vlucht in Nederland. Zowel bij de volledig elektrische plug-in modellen als de hybrides die het beste van twee werelden combineren: het gemak van een verbrandingsmotor wanneer het nodig is en het duurzame van een elektrische aandrijflijn. Toyota brengt deze maand e nieuwe RAV4 op de markt, die natúúrlijk ook als hybride leverbaar is.

De nieuwe Toyota RAV4 is gemaakt om op te vallen aldus het merk. De strak gelijnde SUV is vanaf 19 januari in de showrooms te bewonderen. Zowel met de 2.0 VVT-IE motoropties (handgeschakeld of variabele transmissie) of als innovatieve hybride met 2.5 Hybrid Automaat in twee- of vierwielaandrijving. Wij testen deze keer de eerste hybride.

Radicaal
Toyota's ontwerpafdeling presenteerde afgelopen jaar de opmerkelijk gelijnde RAV4. Deze kreeg een verrassend nieuw uiterlijk vergeleken met de vorige modellen. De klassieke RAV4 van de vroege 2000's had een speels uiterlijk met zijn plastic bumpers en designelementen; door de jaren heen is het design steeds zakelijker geworden. Het nieuwste ontwerp kreeg dan ook een echt premium gevoel; Met mooie strakke hoeken en mooi vlakgebruik heeft hij een wat futuristisch uiterlijk waar de kenner ook nog wat Lexus-achtige trekken in ontdekt. De mooie design LED-koplampen en unieke achterlichten geven hem een herkenbare signatuur. De vijfde generatie groeide fysiek mee in alle richtingen; het is dan ook de ruimste RAV4 tot nu toe. Passagiers genieten van meer comfort en meer ruimte voor spullen. Zo is de kofferbak met 733 liter ruim 79 liter groter dan in het vorige model.

Mooi platform
De RAV4 kreeg ook van binnen een volledige facelift. Dankzij het nieuwe TNGA-platform genieten de bestuurder en bijrijder van een nog beter uitzicht op de weg. Een aangenaam hoge zitpositie met comfortabele stoelen. Achterpassagiers hebben voldoende schouder- en beenruimte om de tijd comfortabel door te brengen. Het interieur kreeg een slimme indeling en premium afwerking met volop innovatieve technologie, zowel zichtbaar als onzichtbaar. De instap Comfort-editie komt al zeer compleet met elektrisch bedienbare ramen, stuurwiel met audio- en telefoonbediening, airconditioning, airbags overal en Toyota Safety Sense 2 met onder meer adaptieve cruisecontrol, voetgangerdetectie en meer preventieve veiligheidssystemen.